مجله کتابگردپیشنهادات کتابگرد

بهترین کتاب ها با حال و هوای زمستانی

15 کتاب برای گرم نگه داشتن شما در این زمستان سرد

گاهی اوقات در تلاطم ماه بهمن، زمانی که بهار نزدیک و در عین حال بسیار دور است، ممکن است احساس کنیم همه چیز کمی خاکستری، غمگین و کمی سنگین است.

در این نوشته ۱۵ کتاب وجود دارد که می‌توانند به خلق و خوی‌مان کمک کنند، چه با در آغوش گرفتن تاریکی و چه با آوردن کمی نور به آن.

اینها از آن دسته کتاب‌هایی هستند که می‌توانید زیر پتو به همراه یک نوشیدنی گرم بخوانید و احساس سفر  کنید. به نظر می‌رسد هر مهمانی که از دست داده‌اید، هر تعطیلاتی که نداشته‌اید، هر ماجراجویی که رویای آن را دارید، به طور معجزه آسایی در بین صفحات آنها ثبت شده است. لذت وصف ناپذیر یک جلد کتاب خوب در دستانمان با داستانی جذاب در صفحاتش، ما را از روزهای سرد و تاریک زمستان به گرمای دلپذیر بهار می‌برد.

کتاب‌هایی که شخصا خوانده‌ایم و دوستشان داشته‌ایم را لیست کردیم، برخی جدید و برخی دیگر مدت‌ها پیش منتشر شده‌اند. از انواع متنوع کتاب، ترجمه و ایرانی، با ژانرهای مختلف و مناسب گروه سنی از کودک تا بزرگسال.

 

۱- سرود کریسمس چارلز دیکنز

سرود کریسمس

در لندن زمستان سردی است، اما مردم در تکاپوی جشن کریسمس‌اند و در هیاهوی رنگ‌ها و شادی‌ها و دورهمی‌های‌شان گرم می‌شوند . در این میان یک نفر هست که خودش خواسته تنها بماند و در سردترین زمستانش به سر ببرد. یک پیرمرد خسیس و پول‌پرست و تلخ که از کنار شادی مردم با عصبانیت رد می‌شود و به تدارک آنها برای جشن کریسمس با حقارت نگاه می‌کند. مردی به نام اسکروج که شخصیت اصلی داستان است. او فقط پول می‌خواهد و هر وقت کسی از او برای کمک به افراد فقیر در خواست می‌کند، انگار که بخواهند جانش را بگیرند. با این حال که او یک مرد بد اخلاق و طمعکار است، قبلا در درونش مردی مهربان، دلسوز و خیرخواه زندگی می‌کرده که حالا یخ زده. یخی که  فقط با کمک از  عالم بالا (ارواح کریسمس) می توان آن را ذوب کرد.

 خواندن مرور کامل سرود کریسمس در کتابگرد

 

۲- آدم برفى و ۳۲ داستان دیگر هانس کریستین آندرسن

آدم برفی و 32 داستان دیگر

«در این عید میلاد آنچه از ثروتم برجا مانده یکجا گرد می‌آورم:

۱۵۶ قصه پریان و داستان ه.ک. آندرسون»

هانس کریستین آندرسن را که می‌شناسید؟ نمی‌شناسید؟ اسمش آشناست نه؟ نویسنده دانمارکی قرن ۱۹ که این داستان‌های خیلی معروف و ماندگار را نوشته: جوجه اردک زشت، دخترک کبریت فروش، پری دریایی، ملکه برفی و لباس جدید پادشاه. 

و اما این کتاب که از مجموعه قصه های پریان و داستان ها است و به مناسبت یادمان جهانی دویستمین سالگرد هانس کریستین آندرسن توسط نشر نگاه جمع آوری شده، مجموعه ای از ۳۳ داستان و قصه پریان از این نویسنده است. این کتاب سال گذشته قصه گوی شب‌های زمستانم بود، هر شب یاهر چندشب یک قصه‌اش را می‌خواندم. با دیدن اسم قصه‌های پریان لابد یاد کتاب کودکان می‌افتید اما همانطور که آقای آندرسن خودش این نکته را همیشه گوشزد می‌کرده این داستان‌ها با اینکه قصه‌های پریان و افسانه هستند اما کودک نه! اتفاقا بعضی‌هایشان خیلی هم بزرگسال بودند و مفاهیم عمیق و فلسفی دارند. بهترین پیشنهاد اگر حوصله داستان‌های طولانی ندارید و می‌خواهید هر شب زمستان مشغول یک داستان کوتاه باشید.

 

۳- در دل زمستان

در دل زمستان

پرفروش‌ترین «داستان‌سرای خیره‌کننده» در سراسر جهان (نیویرک تایمز)

ایزابل آلنده در این رمان سه فرد بسیار متفاوت خلق کرده که در داستانی مسحورکننده گرد هم می‌آیند و یک حادثه رانندگی باعث یک داستان عشقی غیرمنتظره و تکان دهنده بین دو نفر می شود که فکر می‌کردند در اعماق زمستان زندگی خود هستند.

این کتاب با مضمون مسائل حقوق بشر و وضعیت اسفناک مهاجران و پناهندگان نوشته شده و البته این کار را با شور، شوخ طبعی و خرد انجام می‌دهد. در دل زمستان مدت‌ها پس از خواندن صفحه آخر با شما خواهد ماند.

 

 

 

۴- هابیت

هابیت

در ورودی به دنیای شگفت انگیز تالکین و ارباب حلقه ها

اگه احساس خمودی می‌کنید و می‌خواهید حس و حال ماجراجویی پیدا کنید این کتاب را بخونید.

هابیت‌ها موجودات کوچکی هستند، عاشق صلح و آرامش و زمین‌های کشاورزی خوب‌اند. از ماشین بدشان می‌آید، اما ابزار را ماهرانه به کار می‌برند. چالاک‌اند، اما دوست ندارند عجله کنند. چشم و گوش‌شان تیز است. خیلی زود چاق می‌شوند. هابیت داستان این موجودات کوچک با قلبی بزرگ است. این کتاب روایت ماجراهای‌ بیل‌بو بگینز، همان هابیت سفر کرده و سرگردان است که حلقه یگانه قدرت را پیدا می‌کند و با خود به شایر می‌آورد…

 

 

۵- آوای وحش جک لندن

آوای وحش

جنگیدن قهرمان‌های داستان‌ها برای رسیدن به اهدافشان در اکثر کتاب‌ها روایت می‌شود؛ اما در کتاب آوای وحش قهرمان داستان در قالب یک حیوان در شرایطی غیرمعمول قرار می‌گیرد و برای زندگی و بقا می‌جنگد. جک لندن با قلم توانای خود تلاش قهرمان داستان را که یک سگ است، به تصویر می‌کشد. این کتاب اولین بار در سال ۱۹۰۳ منتشر شد و به عنوان شاهکار جک لندن شناخته می شود.

  • «باک» سگی است که به دور از طبیعت و حیات وحش در خانه‌ی «قاضی میلر» زندگی می‌کند. او نسبت به بقیه سگ‌ها از توجه بیشتر «قاضی میلر» برخوردار است. اما «باک» دزدیده می‌شود و تحت تاثیر جریان «تب طلای کلوندایک» به آلاسکا برده می‌شود. در این سفر ناگهان تمام شرایط زندگی‌ این سگ تغییر می‌کند و از او به عنوان سگی سورتمه‌کش استفاده می‌کنند. «باک» در آب و هوای سرد شمال آمریکا قرار می‌گیرد و برای بقا تلاش می‌کند. او به غرایزاش برمی‌گردد و به حیوانی وحشی تبدیل می‌شود….
  • توصیف های دقیق و هیجان انگیز از سفر با سورتمه های سگی در یخبندان های قطب شمال و جزئیات این سفرها و زندگی در قطب،
  • و شرح زنده ی خلق و خوی سگ ها و رفتارهای حیوانی.

همین دو دلیل کافی هستند تا خواننده را تا انتهای کتاب پیش ببرند.

 

۶- برف های کلیمانجارو ارنست همینگوی

برف های کلیمانجارو

«انسان همیشه با درد زندگی می‌کند و این طبیعت است که محکوم به پیروزی است.»

برف‌های کلیمانجارو داستان مردی نویسنده به نام هری است که با شریک زندگی‌اش برای ماجراجویی به آفریقا رفته و اکنون خودش را در آستانه مرگ می‌بیند.

برف‌های کلیمانجارو، جنگ انسان با طبیعت وحشی است و این بار در تلاش برای پیروزی، این قدرت نوشتن و کلمات است که از تمام دلخوشی‌های جهان همچنان پیوند هری با زندگی را حفظ می‌کند.

این داستان در سال ۱۹۳۶ نوشته شد و از معروف‌ترین شاهکارهای کوتاه همینگوی به شمار می‌رود. همینگوی ترس‌ها و نگرانی‌های خود از زندگی‌اش به عنوان یک نویسنده را در قالب داستان برف‌های کلیمانجارو بازنمایی کرده است.

برف‌های کلیمانجارو در مجموعه شاهکارهای پنج میلیمتری با ترجمه اسداله امرایی در نشر افق منتشر شده است.

 

کتاب های ادبیات روس

زمستان که می‌شود خیلی زیاد دلم می‌خواهد یک‌ کتاب از ادبیات روسیه بخونم، شاید به خاطر سرد شدن هوا باشد.  چون هوا سرد است و روسیه هم سرد! انگار هوای یخی فضای روسیه را تداعی میکند و طبیعتا فضای کتاب‌ها را بهتر می‌شود درک کرد.

روسیه حال و هوای زمستانی وسرد دارد و طولانی بودن آثار ادبیاتشان ساخته شده برای شب های طولانی زمستان …

 

۷- شب های روشن داستایوفسکی

شب های روشن

«خدای من، یک دقیقه‌ی تمام شادکامی! آیا این نعمت برای سراسر زندگی یک انسان کافی نیست؟»

این داستان خیلی کوتاه به خیلی چیزها می‌پردازد مانند هیاهوی عاشقی یک جوان رویاپرداز، امید به یافتن عشق، لحظه انتظار عاشقانه و یک عشق شکست خورده.

رمان کوتاه شب‌های روشن، همان داستانی است که من برای آشنا کردن مردم با داستایوفسکی استفاده می‌کنم. در آن ما با یک مرد جوان باهوش آشنا می‌شویم، یک رویاپرداز خجالتی که تقریبا تمام وقت خود را تنها و در دنیای خیال می‌گذراند. یک روز، قهرمان داستان ما با یک دختر واقعی آشنا می‌شود، دختری که خلق و خوی و موقعیت زندگی‌اش چیزی شبیه به اوست. آنها بلافاصله دوستان خوبی می‌شوند، چیزی که قبلا برای او اتفاق نیفتاده است. داستان در این نقطه اوج می‌گیرد و در فضایی همزمان روشن و تاریک تمام می‌شود که اشک‌تان را در می‌آورد.

این رمان کوتاه در یک نشست خوانده می‌شود و حیرت انگیز و باور نکردنی است.

 

۸- مرشد و مارگاریتا

مرشد و مارگاریتا

سر و کله شیطان در مسکو پیدا می‌شود، اما نگران نباشید! او با همه تصورات‌ شما از شیطان متفاوت است، با نام پروفسور ولند برای خودش می‌چرخد و تیم رنگارنگی هم دارد: یک گربه سیاه سخنگو، مردی با کت و شلوار راه راه و یک دختر ساحره. کار خاصی هم نمی‌کند جز پیش‌بینی سرنوشت فجیع ادیبی روشنفکر که در همان دیدار اولش با مرد خارجی (همان شیطان خودمان) می‌گوید شیطان وجود ندارد!
چند نفری را از آپارتمانی نحس در به در می‌کند که یا از ناکجا آباد سر در می‌آورند یا از تیمارستان! نمایشی از جادوی سیاه اجرا می‌کند. باران اسکناس و لباس‌های مجانی و چند آتش‌سوزی جزئی!تا اینجایش خیلی جادویی است نه؟
اما این همه ماجرا نیست. ناگهان آدم را پرت می‌کند به روایت تاریخی حاکمی به اسم پونتیوس پیلاتوس که حکم به کشتن عیسا مسیح می‌دهد. داستان گاهی ترسناک و جنایی می‌شود و صد البته عاشقانه.

                                               خواندن مرور کامل این کتاب در کتابگرد

 

۹- جنگ و صلح

جنگ و صلح

 

لابد خیلی نام این کتاب را شنیده اید! جنگ و صلح نام رمان مشهور لئو تالستوی، نویسنده شهیر روس است. این کتاب یکی از بزرگ‌ترین آثار ادبیات روسی و از مهم‌ترین رمان‌های ادبیات جهان به شمار می‌رود. در این رمان طولانی بیش از ۵۸۰ شخصیت با دقت توصیف شده‌اند . منتقدان ادبی آن را یکی از بزرگ‌ترین رمان‌های جهان می‌دانند. این رمان، زندگی اجتماعی و سرگذشت پنج خانواده اشرافی روس را در دوران جنگ‌های روسیه و فرانسه به تصویر می‌کشد.
با وجود حجم زیاد کتاب هرگز از خواندنش پشیمان نمی شوید. توصیه می‌کنم حتما ترجمه سروش حبیبی را بخوانید.

 

 

۱۰- کبریت خیس، اشعار عباس صفاری

کبریت خیس

این کتاب برنده جایزه شعر کارنامه است و این جایزه باعث شد ما کتاب کبریت خیس را بخوانیم. کتابی که باعث می‌شود دوستداران شعر را دعوت کنم به خاطرش شعرهای صفاری را دوست بدارند. چرا که به نظر من کبریت خیس نقطه عطفی در شاعرانگی صفاری است. شاعر در شعرهای این کتاب ذات شعر را کشف کرده است.

یکی از ویژگی‌های این مجموعه شعر، روان و پیوسته بودن آن است. طعم شعرهای صفاری مشابه طعم شعرهای بوکوفسکی است. شعرهایی که از شدت سادگی دل نشین هستند.
زندگی روزمره، اشیاء واقعی، مکالمه با شعر جهان و طنز قدرتمند و دلنشین و زبان ساده و بی تکلف تنها ویژگی‌های کار او نیستند. او بر خلاف ظاهر ساده شعرش نگاه ژرفی دارد.
ذکر یک نمونه کوتاه از شعرش کافی است تا تفاوت کار او با تمام شاعران پیش از او آشکار شود. جنسی از شعر که زبان فارسی به آن نیاز دارد:

از هزاران زنی که فردا
پیاده می شوند از قطار
یکی زیبا
و مابقی مسافرن

عشق و تنهایی را شاید بتوان عمده ترین المان‌های شعر صفاری دانست.

خلاصه دیگر وقتش رسیده شعرهای عباس صفاری را دوست بداریم. چون به نظر من دوست نداشتن شعرهای چنین شاعری واقعا سخت است. به حرف من اطمینان کنید و در روزهای زمستانی طعم شعرهای او را بچشید.

 

 ۱۱- برف و سمفونی ابری (مجموعه داستان کوتاه)

برف و سمفونی ابری

سرما، ترس، وهم، کوه

چهار کلمه‌ای که فضای مشترک داستان‌های این مجموعه را توصیف می‌کنند.

برف و سمفونی ابری، مجموعه‌ای از هفت داستان در فضای هراس و وهم است. تجربه زیسته پیمان اسماعیلی در کارگاه‌های مهندسی دور از شهر، و علاقه‌اش به کوهنوردی، دستمایه‌های خوبی را برای خلق فضاهایی متفاوت به او داده است.

نقطه قوت کتاب فضاسازی عمدتا خوب و تاثیرگذار است و غافلگیری‌های دلچسب در برخی داستان‌ها، و معماهای حل نشده داستان‌ها که جعبه سیاه هراس آدم‌ها را به بازی می‌گیرد. اختصاص فضای چند داستان به طبیعت کوهستانی و برف‌گیر نقاط مختلف ایران از جهت غنی‌تر کردن و افزایش تنوع جهان داستانی ادبیات معاصر به راستی ارزشمند است. دو تا از داستان‌ها در فضایی کاملا خیالی نوشته شده‌اند که قدرت نویسنده را در خلق این فضاها نیز نشان می‌دهد. داستان‌ها با شیوه‌های روایی متفاوت و متنوعی ارائه شده‌اند: ارائه داستان از طریق گزارش‌ها و پیوست‌های پلیس از یک حادثه کوهنوردی، دیالوگی که ما تنها یک طرفش را می‌شنویم، روایت اول شخص یک سفر دو نفره طولانی، یادداشت‌های روزانه آدمی در یک موقعیت غریب آخرالزمانی و…

با این همه داستان‌ها خوش‌ساخت و خوش‌خوان و اثرگذارند و به ویژه برای علاقمندان به داستان هراس و وهم، با همراهی طبیعت وحشی، می‌توانند ساعات خوانش دلچسب و فضاهایی به یادماندنی را رقم بزنند.

 

۱۲- پیاده روی و سکوت در زمانه هیاهو، پیشنهاد غیرداستانی

پیاده روی و سکوت در زمانه هیاهو

کتاب «پیاده‌روی؛ و سکوت، در زمانه‌ی هیاهو» جلد ششم از مجموعه «خرد و حکمت زندگی» است که توسط نشر گمان به چاپ رسیده است.

ارلینگ کاگه در کتاب پیاده‌روی؛ و سکوت، در زمانه‌ی هیاهو از عناصر مهمی نوشته است که به انسان‌ها کمک می‌کند تا درباره مفاهیم مختلف زندگی تفکر و تامل کنند. عمیق شوند و به درک تازه‌ای برسند. او انسان‌ها را به سکوت دعوت می‌کند. همان چیزی که جای خالی‌اش در زندگی پر از سر و صدای امروزی به شدت به چشم می‌خورد. مجموعه خرد و حکمت زندگی آثاری را ارائه می‌کند که هدفشان آوردن فلسفه و اندیشه به درون زندگی روزمره انسان‌های امروزی است. البته فلسفه‌ای که باعث تفکر و تعمق در مسائل حتی ساده‌ی زندگی شوند.

هزاران سال است آدم هایی که دور از بقیه زندگی کرده اند -راهبانی که بر قله ی کوه زیسته اند، تارکان دنیا، دریانوردان، چوپانان یا مکتشفان که همیشه در سفرند- به این باور رسیده اند که کلید اسرار و کشف رموز زندگی در سکوت به دست می آید.

 

کودک و نوجوان

 

۱۳- آدم برفی سردشه

آدم برفی سردشه

یک کتاب دلنشین با حال و هوای زمستانی

آخه آدم برفی سرمایی کی دیده است؟

آچووو. آدم برفی سردش است. برای گرم شدن، کاکائو می‌نوشد، در وان آب گرم می‌نشیند، نزدیک آتش گرم می‌ایستد و ذوب می‌شود! اما بچه‌ها می‌دانند که باید چه کار کنند تا او را دوباره بسازند و به او احساس خوب بدهند.

انقدر تصویرگری‌ها با جزئیات است و احساسات را خوب می‌رساند که باور پذیر است؛ آدم برفی هم ممکن است سردش باشد و عطسه کند، حتی اگر به خاطر گرم شدن، چندین بار آب شود و کودکان دوباره او را بسازند.

حتی از دیدن اسمش و این ترکیب آدم برفی و سردشه، و تصویر جلد کتاب، سردم میشد و لرز می‌گرفتم، آخر هم زیر پتو خواندم! برای همین در این لیست زمستانی می بینیدش.

 

۱۴- کلاس پرنده اریش کستنر + کتاب صوتی

کلاس پرنده

کلاس پرنده نام رمانی است از نویسنده آلمانی اریش کستنر. داستان درباره‌‌ی چند پسربچه است که چند روز مانده به کریسمس، نمایشی به نام کلاس پرنده را تمرین می‌کنند. کستنر قصه گوی فوق العاده ای است و خوب می داند چطور ما را با خودش و دوستان کوچکش در داستان همراه کند.

ترجمه فارسی این کتاب توسط علی پاک‌بین از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شده‌است

همچنین نسخه صوتی این کتاب با صدای منصور ضابطیان پیشنهاد می‌شود، تا بین کارهایتان در زمستان گوش بدهید.

داستان با دو پیشگفتار آغاز می‌شود. در پیشگفتار اول درمی‌یابیم نویسنده، اریش کستنر، می‌خواهد داستانی درباره کریسمس بنویسد اما در چله تابستان این کار غیرممکن است. بنابراین راهی جایی می‌شود که برف باشد.

در پیشگفتار دوم، نویسنده ماجرای غم‌انگیز «جوناتان تروتس» (جونی) را تعریف می‌کند و به مخاطب کم سن و سالش می‌گوید این داستان را به این دلیل تعریف کرده تا بچه‌ها یاد بگیرند چطور در زندگی ضربه‌ها را نوش جان کنند و سر پا بمانند.

بعد از این دو پیشگفتار رمان آغاز می‌شود. داستان چند روز مانده به کریسمس در مدرسه شبانه‌روزی «یوهان زیگسموند» می‌گذرد. بچه‌ها نمایشی را تمرین می‌کنند به نام «کلاس پرنده» که قرار است در جشن کریسمس اجرا شود. نمایشنامه را «جونی» در پنج پرده نوشته است و درباره این است که کلاس‌های درس در آینده چطور برگزار خواهند شد. در حین تمرین ماجراهایی خواندنی برای پسرها اتفاق می افتد….

 

۱۵- نارنیا

ماجراهای نارنیا

این پیشنهاد آخر، کتابی است که حتما و حتما باید در زمستان بخوانید

مخصوصا اگر کودک یا نوجوانی در اطرافتان باشد و بنشینید در کنار هم، ورق بزنید و بخوانید و تصویرگری‌های خیال انگیزش را هم تماشا کنید.

نارنیا، سرزمینی فانتزی که در ورودی‌اش کمد لباس در خانه قدیمی است، کشوری مخفی که فقط پیتر، سوزان، ادموند و لوسی آن را می‌شناسند؛ جایی که ماجراجویی آغاز می‌شود. لوسی اولین کسی است که راز کمد لباس را در خانه قدیمی مرموز پروفسور پیدا می‌کند. در ابتدا وقتی از ماجراجویی هایش در سرزمین نارنیا می‌گوید، هیچ کس او را باور نمی‌کند. اما به زودی ادموند و سپس پیتر و سوزان جادو را کشف می‌کنند و اصلان، شیر بزرگ را ملاقات می‌کنند. در یک چشم به هم زدن زندگی آنها برای همیشه تغییر می‌کند…

رمانی با درون‌مایه جادو و فانتزی حماسه که در لیست ۱۰۰ رمان برتر جهان قرار دارد. این داستان بن‌مایه فیلم سینمایی افسانه نارنیاست. شاید سری فیلم‌هایش را دیده باشید. اما باور کنید رمانش بیشتر کیف می‌دهد

 

شما پیشنهاد دیگری برای کتاب با حال و هوای زمستان دارید؟

حتما برایمان در قسمت نظرات بنویسید

zeinabaghaei

می آموزم، همیشه و همیشه. یادگیری برایم حکم نفس کشیدن را دارد. از کودکی هم بهترین رفیقم در این مسیر یادگیری کتاب‌ بوده. دوست دارم همه را به خصوص کودکان را با کتاب دوست کنم و با هم در کتاب‌ها سفر کنیم، تجربه‌های مختلف داشته باشیم، یاد بگیریم و از این دوستی لذت ببریم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا