کتاب‌های غیرداستانیکتاب‌های مذهبی

مرور کتاب چکونه یک نماز خوب بخوانیم؟

چه طور یک نماز با توجه بخوانیم؟

حجت الاسلام و المسلمین پناهیان در کتاب چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟ از یک اصل مهم در نماز خواندن صحبت می‌کند که تماما تصویر ذهنی‌ای که ما تاکنون از یک نماز خوب داشتیم را بر هم میزند.

مطلوب‌ترین تصویری که ما از کودکی از یک نماز خوب در ذهن خود داریم یک نماز همراه با اشک و تضرع و ترسیدن و لرزیدن است اما این کتاب به کلی زیر این موضوع میزند و لازمه یک نماز خوب را در مرحله اول فقط و فقط رعایت ادب میداند. و از ادب به عنوان اولین و اصلی‌ترین رکن یک نماز خوب یاد می‌کند و معتقد است نماز در مرحله‌ی اول رعایت ادب است نه عشق بازی با خدا. شاید در ابتدا این گزاره کمی سنگین به نظر برسد اما نویسند رفته رفته با توضیحات مفصلی که میدهد مخاطب را به قدم به قدم با خود همراه می‌کند و مدل فکری او را در مورد نماز تغییر میدهد.

در ادامه به این سوال که ادب در پیشگاه خداوند چگونه است و از ما کجا می‌توانیم بفهمیم ادب را رعایت کرده‌ایم یا نه؟ به طور مفصل پاسخ میدهد و راهکارهایی عملی برای آن ارائه میدهد. مثل اینکه هر بار موقع نماز خواندن به خدا بگو: “خدایا می‌خواهم این دفعه از نماز لذت ببرم. قبل از هر نماز این جمله را تکرار کن و مطمئن باش نمازت درست میشود. چند بار تا به حال رفتی در خونه خدا و گفتی خدایا میخوام لذتش رو ببرم؟”

در ادامه یک به یک آثار یک نماز مودبانه را برمیشمرد و نماز را بزرگترین استاد انسان میداند. آخرین جمله به ظاهر جمله‌ای کلیشه‌ای به نظر می‌رسد اما نوع نگاه نویسنده و نحوه ورود او به بحث و توضیحات او به گونه‎‌ایست که همین جمله‌ی تماما شعاری به گونه‌ای ناب و در موقع مناسب بیان می‌شود که در دل و ذهن خواننده ثبت می‌گردد.

استاد پناهیان سه مرحله را برای رسیدن به یک نماز خوب متصور می‌شود:

  1. نماز مودبانه
  2. نماز متفکرانه
  3. نماز با احساس قلبی .

صفحات زیادی از کتاب به توضیح در مورد مرحله اول یعنی نماز مودبانه میگذرد. توضیح مفصل در مورد این قسمت قطعا از طرف نویسنده بدون دلیل نبوده و نشان از اهمیت این مرحله برای رسیدن به مراحل بعد دارد یعنی لازمه رسیدن به سومین و متعالی ترین مرحله یعنی نماز با احسا س قلبی گذر از دو مرحله اول است.

این کتاب که برداشت شده از سخنرانی‌های‌ استاد پناهیان با موضوع چگونه یک نماز خوب بخوانیم؟ است توسط انتشارات بیان معنوی و در ۲۱۵ صفحه به چاپ رسیده است. هم‌چنین کتاب به دلیل پایه سخنرانی داشتن روان، گویا و برای همگان قابل فهم است.

این کتاب را به کسانی توصیه می‌کنم که :

  1. نماز خواندن برایشان تکراری و تبدیل به عادت شده است
  2. می‌خواهند از نماز خواندن لذت ببرند
  3. دوست دارند با توجه و حضور قلب نماز بخوانند
  4. با آثار و فواید نماز بیشتر آشنا شوند
  5. و به طور کلی کسانی که میخواهند چند پله نماز خواندن خود را رشد و ارتقا بدهند

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا